Skip to main content

Varför döper sig kristna?

Vad är dopet och vad symboliserar det? Är dopet magiskt? Kan man döpa spädbarn enligt Bibeln? Paulus svarar på bibelfrågor.

Dopet, till det yttre, är en handling där en person låter sig nersänkas i vatten, och sedan kommer upp ur vattnet. Betydelsen av dopet är att den symboliserar att man ingår i ett förbund, en pakt, med Jesus från Nasaret, där man bekänner honom som Herre över sitt liv.

Idag är det stort sett kristna församlingar och kyrkor som praktiserar dop – men på Jesu tid var olika sorters dop och renings-ritualer ganska vanliga inom olika grupper, som till exempel fariséerna, esséerna – och Johannes Döparens efterföljare. Det kunde symbolisera att man tvättade sig från världens smuts, eller som en initieringsritual. Antagligen var de olika gruppernas dop inspirerade av de reningsritualer som man gjorde i templet i Jerusalem

Inom den kristna tron har dopet en speciell betydelse. Aposteln Paulus säger så här:

Vi är begravda med honom genom dopet till döden för att leva det nya livet, liksom Kristus är uppväckt från de döda genom Faderns härlighet. (Romarbrevet 6:4)

Så dopet handlar om att gå från död till liv, och att förenas med Jesus i hans liv. När man sänks ner i vattnet, så avlägger man sig sitt gamla liv – och när man lyfts upp igen, så uppstår man till ett nytt liv.

Är det något magiskt som sker i själva handlingen när man döps? Både ja och nej. Vattnet är vanligt vatten, och dopet är inget sakrament, som det påstås i vissa kristna sammanhang. Det fungerar alltså inte oberoende av vad den som döps tror och menar.

Däremot så är dopet en naturlig konsekvens av omvändelsen – det är den första handlingen av lydnad, och det är sättet som vi säger till Gud och människor ”Jag är frälst!”

Därför blir också frågan om man kan döpa spädbarn automatiskt besvarad. Aposteln Petrus sa följande till en grupp människor som frågade honom ”Vad ska vi göra?”:

Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då får ni den helige Ande som gåva. (Apostlagärningarna 2:38)

Enligt Petrus så är alltså ordningen att man först omvänder sig, och så låter man sig döpas. Det är medvetna handlingar som spädbarn inte kan göra.

Bibelns lärare uppmanar alla som vill följa Jesus att låta sig döpa. Om du vill bli döpt, så vill jag uppmuntra dig att söka dig till en lokal kristen församling, gärna nära där du bor – och fråga om möjligheten att bli döpt. Dopet innebär mer än att förenas med Jesus – det är också att förenas med resten av Jesusfamiljen. Man blir en del av den globala kristna församlingen som finns över hela jorden, men också den lokala församlingen som fungerar och tjänar i sin närmiljö.

Dop är en glädjefest där vi välkomnar en ny medlem i familjen – och vi hoppas verkligen att du vill bli en del av dem som älskar Jesus och lever för honom i vår tid.

Text: Paulus Eliasson, bibellärare