Skip to main content

Vad betyder det att ha en Gud som bryr sig om oss? Rättar sig Gud efter vad vi anser vara rätt och fel? Paulus svarar på bibelfrågor.

Är Gud god? För alla kristna så är nog svaret på den frågan ett lika rungande som naturligt ”ja”. Gud är god. Bibeln säger det, och vi har upplevt det.

Ändå är det en legitim fråga, dels för att man kan fråga sig ”Om Gud är god, hur kan det då finnas så mycket ondska i världen?”, och så kan man också säga ”Jag har läst Bibeln, och det verkar inte alls som att Gud är bara god hela tiden, vad beror det på?” Jag ska försöka svara på den senare frågan, och så får frågan om ondskan i världen vänta till en annan gång.

Jag tror att en missförståelse om Gud, är att han inte kan bli vred. Man tänker sig att Gud oavbrutet är snäll, god och glad – oavsett vad vi gör eller hur vi behandlar varandra. Det är helt enkelt inte sant.

Gud bryr sig om de utsatta. Slavarna. De fattiga. Ensamstående mödrar och föräldralösa barn. Han visar sin kärlek till dem som blir utnyttjade och missbrukade. Därför måste han också bli vred på det som förstör och fördärvar människorna.

Därför säger bibeln att Gud är ”sen till vrede”.

Men att Gud är både god och vred är ingenting som borde bekymra oss. Det hade varit mycket värre om Gud hade varit likgiltig inför all ondska i världen. Vi har en Gud som bryr sig, som hatar all ondska – och det är vår försäkran om att han också kommer göra något med den.

Men det finns också en annan missförståelse, och det är att för att Gud ska vara god, så måste han anpassa sig efter min uppfattning om vad som är gott. Sån har Gud aldrig varit.

På Bibelns tid offrade människor sina barn till gudar för att få välsignelser – och Gud anpassade sig inte efter deras definition av vad som var rätt, utan sa att det var en fruktansvärd styggelse.

På samma sätt anpassar sig Gud inte efter vår tids uppfattning av vad som är rätt eller fel. När det varje år mördas tusentals ofödda barn i Sverige, och alla tycker att det är rätt, så säger Gud fortfarande ”Du skall inte mörda”.

Gud är god, men han låter inte oss definiera vad som är gott.

 

Hur kan vi då veta och uppleva att Gud är god? Aposteln Johannes säger så här:

Så uppenbarades Guds kärlek till oss: han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom. Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud, utan att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder. (1 Johannes 4:9–10)

På korset, där Jesus dog för oss, uppenbarades Guds godhet för oss, då Jesus tog den vreden som vi förtjänade, och i stället gav oss den godheten som han hade.

Och om du tar emot Jesus, så får du också uppleva hans godhet. Som Psalmen säger:

Smaka och se att Herren är god! Salig är den som flyr till honom. (Psalm 34:9)

Text: Paulus Eliasson, bibellärare