Skip to main content

”Om Jesus bara ville visa sig för mig, då skulle jag tro!” kanske du har sagt någon gång? Om du bara fick se ett under, om du bara fick vara med om en övernaturlig händelse – då skulle du gå till en kyrka, be dina böner, läsa Bibeln och göra allt som Gud ville. Om du bara fick möta honom … Eller?

 

Har du hört om fariséerna? Det var en grupp väldigt religiösa människor som levde på Jesu tid, och de såg de under som Jesus gjorde, hörde undervisning från hans egen mun, och såg hur han lyfte upp samhällets lägst ansedda, och gjorde dem till sina elever och apostlar. Men ändå valde fariséerna att hata Jesus. De menade att han var en charlatan, kanske han var sänd av djävulen och inte av Gud – och vem var egentligen hans far? En icke-jude?! De såg alltså blinda få sin syn, lama gå, döva höra och mycket annat – men till syvende och sist handlade det inte om att de behövde bevis – de behövde öppna sina hjärtan för att bli fyllda av Jesu kärlek, och det ville de flesta av dem inte.

Det verkar som att när man inte vill tro, så spelar det ingen roll vilka bevis man får serverade. Den kände ateisten Richard Dawkins sa att om han mötte Gud på gatan, så skulle han hellre kalla det hallucination eller vanföreställning, än Gud. Så, vad är det egentligen som gör att så många människor sjunger sånger om sitt förhållande till Jesus, ber till honom – och sätter sitt yttersta hopp till snickaren från Nasaret? Vad har fått dem att tro, hoppas och älska? Hur mötte de Jesus?

Guds kärleksbrev

Om man vill veta mer om Jesus, så finns det fyra böcker skrivna av personer som älskade honom: Matteus, Markus, Lukas och Johannes. De tar inte mer än ca. 2 timmar vardera att läsa, och de ger en unik inblick i Jesu karaktär. Evangelierna, som de kallas, presenterar Jesus som en enkel man från Israel – en kringvandrande profet som gjorde gott och botade människor med hjälp av Guds kraft.

Men efter ett tag märker man att det är något mer med Jesus, han är mer än bara en människa, han är Guds egen son. Jesus är faktiskt Gud själv som har blivit människa, för att lösa mänsklighetens stora problem: Att vi har förlorat gemenskapen med Gud, genom vår rebelliskhet och synd. Så högt älskade Gud världen, får vi veta, att han gav sin unike son – för att alla dem som tror på honom inte ska gå förlorade, utan ha evigt liv.

Ja, Jesus är verkligen fascinerande. Och hans oändliga kärlek till mänskligheten visar sig till slut i sin fullhet när Jesus av fri vilja låter världens ondska slå honom som hårdast, då representanter för hela mänskligheten väljer att döda honom genom korsfästelse.

När jag var ung läste jag evangelierna om Jesus, och det var när jag såg vad Gud var villig att göra för mig, som jag fylldes av hans kärlek. För jag såg att hans korsfästelse inte bara var ett uttryck för människans ondska, men mest av allt en manifestation av Jesu kärlek. Han lät det ske, för att han skulle bära världens synd på sig. Därför vill jag så gärna hänvisa dig till de fyra evangelierna – där du kan få möta Jesus.

Guds mötesplats

Om man vill träffa någon, så måste man veta var man ska söka. Jesus säger om Gud att han ”är i det fördolda”. Inte i betydelsen att han är svår att få tag på, men att han är tillsammans med dig i din innersta kammare. Där du gråter, där du kämpar och där du ropar utan att någon hör. Men Gud hör. Jesus säger att en plats att möta Gud, är att gå in i ett rum där man är ensam, och där kan man utgjuta sitt hjärta för Gud. Alla mina sorger, min ilska, mitt hopp, min längtan – där kan jag få tala med Gud om allt.

Det brukar sägas att man blir som den man umgås med, och ju mer vi samtalar med Gud, desto mer förändrar det vårt sätt att se på världen. Det finns otroligt många vittnesbörd av människor som har fått djupa upplevelser av Gud genom enkel bön.

Guds vänner

En tredje plats där man kan få träffa Jesus, är tillsammans med hans vänner. En av Jesu närmaste följare skrev så här: ”Den som förblir i kärleken förblir i Gud, och Gud förblir i honom.” Det finns alltså människor som har Gud boende på insidan, därför att de lever i Guds kärlek. Detta betyder två saker: För det första kan du få uppleva att Gud flyttar in i ditt hjärta, när du tar emot Jesus som din Herre och Frälsare. För det andra kan du få möta Jesus när du träffar andra som har samma tro.

Det är därför kristna samlas till möten där de sjunger, ber, läser Bibeln och samtalar med varandra – därför att i alla dessa ting så möter de Jesus som de älskar. Gud vill inte bara att du ska tro att han existerar, utan han vill ha ett personligt förhållande med dig, där du får uppleva att hans kärlek förändrar ditt sätt att leva i grunden.

Så: Vill du möta Jesus?

Text: Paulus Eliasson, bibellärare

Vill du ta emot Jesus i ditt liv?

Om du vill ta emot Jesus i ditt liv kan du be den här bönen:

Jesus, jag behöver dig. Jag har gått min egen väg och har syndat mot dig. Men jag tackar dig för att du dog och uppstod igen för min skull. Förlåt mig mina synder. Nu öppnar jag dörren till mitt hjärta och tar emot dig och det du har gjort för mig. Jesus jag ber att du ska vara min Herre och att du ska ta över ledningen av mitt liv från den här stunden. Tack för att du tar emot mig just nu. Amen.

Hör gärna av dig till oss på info@befriad.nu efter du bett denna bön.

Lär känna fler som gör samma resa. Oavsett var du befinner dig vill vi göra vårt bästa för att koppla ihop dig med en lokal kyrka.
Kontakta oss på info@befriad.nu

De fyra evangelierna som Paulus nämner är de fyra första böckerna i Nya testamentet: Matteus, Markus, Lukas & Johannes.

Om du inte har en bibel så vill vi gärna ge en till dig. Kontakta oss på info@befriad.nu

Vill du få tag i en bibel som följer med dig vart du än går? Ladda då ner gratisappen som heter Bibel skapad av Life.Church. Där finns Bibeln på fler än 1700 språk och i flera svenska översättningar (Ett tips är Svenska Folkbibeln 2015). Du kan också trycka på play och lyssna på Bibeln.

Foto: David Libeert